Btw & reisbureaus


Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10
Banner for session

Btw & reisbureaus

De bijzondere reisbureauregeling heeft haar eigen plaatsje binnen de btw-wetgeving. In 2000 werd die regeling hervormd. Maar door het uitblijven van een nieuwe circulaire ter vervanging van de aanschrijving nr. 33 van 1978, kunnen tussenpersonen in de verkoop van reizen vandaag nog steeds kiezen om die oude regeling toe te passen.
Met ingang van 1 mei 2014 voerde de Belgische wetgever een btw-vrijstelling in voor reizen verkocht door Belgische reisbureaus met een plaats buiten de EU als bestemming. Die wijziging kwam er naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof in de zaak Jetair en moest de verankering van Jetair in België garanderen.
Recent nog besliste het Grondwettelijk Hof dat de koninklijke besluiten die de wetswijziging van 2000 hebben doorgevoerd, niet strijdig zijn met de Grondwet.

Maar nog belangrijker voor de reissector zijn de uitspraken van het Europese Hof in verschillende zaken waarin de Commissie diverse lidstaten had gedagvaard voor het niet-correct toepassen van de bijzondere btw-regeling voor reisbureaus. Het Hof oordeelde namelijk dat ook de verkoop van reizen aan doorverkopers, en dus niet aan de reizigers zelf, onder de bijzonder regeling voor reisbureaus kan vallen.

Inhoud

In het seminarie worden de voormelde punten, samen met tal van andere knelpunten van die bijzondere regeling besproken. Zo komen onder meer aan bod:

·         Verschil tussen de oude en de nieuwe regeling voor tussenpersonen in de verkoop van reizen?
·         Hoe berekent een reisbureau de maatstaf van heffing?
·         Wat is de bijzondere regeling voor reisbureaus die reizen organiseren met hun eigen autocars?
·         Welke diensten kunnen onder de bijzondere reisbureauregeling vallen?
·         Op welke kosten kan een reisbureau de btw recupereren?
·         Moeten reisbegeleiders btw aanrekenen op hun diensten?
·         Welke regels zijn van toepassing op bijkomende verzekeringen en annulatiekosten?
·         Kunnen taalkampen georganiseerd door commerciële bedrijven onder de bijzondere reisbureauregeling vallen?
·         Zijn reizen naar een plaats buiten de EU steeds vrijgesteld van btw?
·         Wat bij gecombineerde rondreizen die zowel plaatsen binnen als buiten de EU aandoen?
·         Kan de bijzondere reisbureauregeling van toepassing zijn op organisatie van congressen of conferenties?
·         Heeft de fiscus al nieuwe standpunten ingenomen over de recente rechtspraak van het Europese Hof?

Dit alles en nog veel meer zal tijdens het seminarie uiteengezet worden door Jurgen Opreel, managing partner van De btw-lijn, Prof btw aan de Fiscale Hogeschool Brussel, auteur Basiscursus btw, coördinator van de nieuwsbrief ‘btw onderlijnd’, spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen en auteur van publicaties inzake btw. Bovendien is Jurgen lid van een internationaal netwerk van btw-adviseurs voor de reissector.Inhoud
 

Online documentatie

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

BEST seminars beschikt over het Q*For kwaliteitslabel, uw garantie voor een gedegen en kwaliteitsvolle opleiding.

  • foto van de spreker Jurgen Opreel

    Jurgen Opreel

    Btw-adviseur sinds 1996 en heeft een jarenlange ervaring in de btw-materie opgebouwd. Jurgen is spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen. Hij geeft les aan de Fiscale Hogeschool en de KHLeuven. Hij is auteur van vele publicaties inzake btw, waaronder het jaarlijks btw-jaaroverzicht en regelmatige bijdragen in Fiscale Actualiteit. Daarnaast is Jurgen ook actief als spreker inzake btw op internationale conferenties. Hij volgt dan ook dagdagelijks de evoluties in de btw-materie, zowel nationaal als internationaal.

Permanente vorming

Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 84

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87
  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
Inschrijven