Btw vrijstelling voor kostendelende verenigingen


Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10

Notice: Undefined property: stdClass::$image in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 29

Btw vrijstelling voor kostendelende verenigingen

De wetgever wijzigde onder druk van de Europese Commissie de spelregels voor de btw-vrijstelling voor bepaalde zelfstandige groeperingen, ook wel kostendelende verengingen genoemd, die is opgenomen in artikel 44, § 2bis Wbtw. Die laatste term is misschien eerder ongelukkig gekozen, want de fiscus stelt zo’n vrijgestelde zelfstandige groepering verder gaat dan louter een overeenkomst tot het verdelen van kosten.

Nochtans biedt zo’n zelfstandige groepering wel degelijk het voordeel dat (gedeeltelijk) vrijgestelde btw-plichtigen een bepaalde vorm van samenwerking kunnen aangaan waarbij geen btw-kost wordt gecreëerd over de samenwerking binnen een gemeenschappelijke structuur. Zonder deze vrijstelling kan zo’n samenwerking anders zeer nadelige gevolgen met zich meebrengen, onder meer op het aanrekenen aan elk van de leden van zijn aandeel in de kosten van de groepering. Die vorm van samenwerking wordt dan ook vaak gebruikt in de medische sector, de zorgsector en de culturele sector.

Vanaf 1 juli 2016 zijn de regels voor de btw-vrijstelling voor zelfstandige groepering ingrijpend gewijzigd. Zo zal de groepering moeten optreden onder een eigen naam en komt er een meldingsplicht voor groeperingen die volledig van btw zijn vrijgesteld en dus in principe niet moeten registreren voor de btw. Anderzijds biedt de nieuwe regeling de mogelijkheid aan zo’n groepering om handelingen te verrichten voor derden, die dan aan de gewone btw-regels onderworpen worden, terwijl de dienstverlening voor de leden zelf vrijgesteld kan blijven van btw. Heel wat van die groeperingen zullen door de nieuwe wetgeving dan ook het statuut van gemengde btw-plichtige krijgen.
 

Inhoud

Tijdens het seminarie komen onder meer aan bod:

  • Welke groeperingen komen in aanmerking voor de btw-vrijstelling?
  • Wat zijn de grondvoorwaarden voor de btw-vrijstelling van zo’n groepering?
  • In welke activiteitensector(en) kan deze vrijstelling worden toegepast?
  • Mag de groepering ook handelingen verrichten voor derden, en wat zijn hiervan de gevolgen voor btw?
  • Welke formaliteiten en verplichtingen moeten worden nageleefd?
  • Heeft zo’n zelfstandige groepering recht op btw-aftrek?
  • Moeten er herzieningen worden doorgevoerd bij de overgang van de oude naar de nieuwe vrijstellingsregeling?
  • Kan zo’n groepering zelf personeel aanwerven?
  • Wat indien een lid bepaalde infrastructuur ter beschikking stelt van de zelfstandige groepering?
  • Zijn er overgangsregelingen voor de op 30 juni 2016 reeds bestaande kostendelende verenigingen?


Het leidt geen twijfel dat deze nieuwe regels een serieuze impact zullen hebben op tal van bestaande kostendelende verenigingen. Een degelijke kennis van de nieuwe regels is dan ook noodzakelijk om risico’s op het vlak van btw te vermijden ingevolge de overgang naar de nieuwe regeling.
 

Lunchsessie

Dit seminarie is een lunchsessie: we starten (12u) en eindigen (14u) stipt. Broodjes en drank worden tijdens de uiteenzetting van de docenten geserveerd. Hierdoor beperken we het tijdsbestek en kan u structurele files tijdens de spitsuren vermijden.


 

Online documentatie

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

BEST seminars beschikt over het Q*For kwaliteitslabel, uw garantie voor een gedegen en kwaliteitsvolle opleiding.

  • foto van de spreker Jurgen Opreel

    Jurgen Opreel

    Btw-adviseur sinds 1996 en heeft een jarenlange ervaring in de btw-materie opgebouwd. Jurgen is spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen. Hij geeft les aan de Fiscale Hogeschool en de KHLeuven. Hij is auteur van vele publicaties inzake btw, waaronder het jaarlijks btw-jaaroverzicht en regelmatige bijdragen in Fiscale Actualiteit. Daarnaast is Jurgen ook actief als spreker inzake btw op internationale conferenties. Hij volgt dan ook dagdagelijks de evoluties in de btw-materie, zowel nationaal als internationaal.

Permanente vorming

Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 84

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87
  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
Inschrijven