Aangifte van schuldvordering in faillissementen: de praktijk


Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10
Banner for session

Aangifte van schuldvordering in faillissementen: de praktijk

De wet van 1 december voerde het electronisch faillissementsdossier in dat in werking treedt op 1.4.2017. De opvolging in faillissementen verandert hierdoor voor alle actoren die erbij betrokken zijn.

Bovendien wijzigt de wet van 25.12.2016 een aantal bepalingen over roerende zekerheden, het pand en voorrechten.

U bent de eerste adviseur van uw cliënt wanneer hij als leverancier zijn vordering niet kan innen. Het is bijgevolg zeer belangrijk om van deze nieuwigheden volledig op de hoogte te zijn teneinde afdoende advies te kunnen verlenen.

De nieuwe wet wordt besproken: wat betekent deze voor u in de praktijk?
Tevens worden de voorrechten en zekerheden specifiek toegelicht: deze worden soms vergeten maar kunnen toch nuttig zijn. Deze zijn wat anders gedefinieerd nu dan vroeger, en inhoudelijk gewijzigd.
Ook het eigendomsvoorbehoud wordt bekenen.

Inhoud

  • Wat zijn de gevolgen wanneer uw cliënt schuldeiser is van een gefailleerde ?
  • U dient dan een aangifte van schuldvordering in te dienen. Hoe gebeurde dat vroeger en hoe gebeurt het nu na 1 april 2017 en de invoering van het electronisch dossier ?
  • Hoe wordt uw vordering of die van Uw cliënt verder behandeld en kan U dat zelf opvolgen ?

Er bestaan ook meer voorrechten dan u dacht waarvan u gebruik zou kunnen maken in uw aangifte om mogelijk een voorrang te krijgen bij de uitbetaling van dividenden uit een faillissement. Een vergeten artikel daarbij is veelal artikel 37 WCO dat intussen door het Grondwettelijk Hof verduidelijkt werd.

Kan U echt tegen een onderneming in WCO niks ondernemen als uw overeenkomst doorlopende prestaties als voorwerp heeft ?

Is eigendomsvoorbehoud een voorrecht eigenlijk en hoe maakt uw cliënt dat tegenstelbaar ?

Ook andere actuele vragen uit de praktijk worden verder behandeld.
 

Online documentatie

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

BEST seminars beschikt over het Q*For kwaliteitslabel, uw garantie voor een gedegen en kwaliteitsvolle opleiding.

  • foto van de spreker David Engelbos

    David Engelbos

    Advocaat, vennoot bij PAQT Advocaten, Lic. Fiscaal Recht. Voorheen 15 jaar actief als belastingconsulent en regiodirecteur bij KPMG. Gespecialiseerd in fiscale geschillen en algemene fiscaliteit. Daarnaast: het aanvragen van voorafgaande beslissingen ("ruling"), overnames (fiscale structurering, due diligence), reorganisaties (fusies, splitsing, vereffening, …),  familiale vermogensplanning,  onroerend goed fiscaliteit, notionele interestaftrek, O&O, holding- en patrimoniumvennootschappen, dubbelbelastingverdragen en de fiscaliteit van overheden 

Permanente vorming

Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 84

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87
  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
Inschrijven