Btw vrijstelling voor kostendelende verenigingen


Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10
Banner for session

Btw vrijstelling voor kostendelende verenigingen

Op 1 juli 2016 wijzigden de regels voor de btw-vrijstelling voor zelfstandige groeperingen, in de Belgische praktijk ook vaak kostendelende verenigingen genoemd. Deze wijziging, en vooral de circulaire die de fiscus eind 2016 publiceerde, zorgen voor heel wat vragen, vooral in de medische en paramedische sector waar de beroepsbeoefenaars vaak samenwerken. Maar is elke vorm van samenwerking wel te beschouwen als zo’n een zelfstandige groepering?

Belangrijk is in eerste instantie om de juiste vorm van samenwerking vast te stellen. Oefenen zij elk hun eigen praktijk uit in een gemeenschappelijke infrastructuur, of werkt de ene in onderaanneming voor de andere? Of zijn hun activiteiten ingebracht in een professionele vennootschap, al dan niet met rechtspersoonlijkheid?

Vervolgens moet bekeken worden of er reeds zo’n zelfstandige groepering bestaat en of zij inderdaad aan de voorwaarden voor de btw-vrijstelling voldoet, of indien er nog geen zelfstandige groepering is opgericht, welke voor- en nadelen de implementatie ervan met zich meebrengt.
 

Inhoud

Tijdens dit lunchseminarie worden de verschillende mogelijke vormen van samenwerking behandeld, om vast te stellen waar er wel en waar er geen sprake is van zo’n zelfstandige groepering. Het is belangrijk deze analyse grondig te maken.

Wat de verplichte vermelding betreft van een volledig vrijgestelde zelfstandige groepering verleent de fiscus trouwens een uitstel tot 31 maart 2017 (ipv 31 januari 2017 zoals voorzien in de circulaire).

Tijdens het seminarie worden onder meer ook nog de volgende vragen behandeld:

·         Wanneer is er sprake van een zelfstandige groepering?
·         Wie kan lid zijn van zo’n groepering?
·         Wanneer zijn de diensten door zo’n groepering vrijgesteld van btw?
·         Voor wie geldt de meldingsverplichting bij de fiscus?
·         Wat gebeurt er indien er ook sporadisch eens een samenwerking tot stand komt?
·         Welke btw-regels zijn van toepassing indien de samenwerking niet onder de vorm van zo’n zelfstandige groepering kan?
 

Lunchsessie

Dit seminarie is een lunchsessie: we starten en eindigen stipt. Broodjes en drank worden tijdens de uiteenzetting van de docenten geserveerd. Hierdoor beperken we het tijdsbestek en kan u structurele files tijdens de spitsuren vermijden.


 

Online documentatie

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

BEST seminars beschikt over het Q*For kwaliteitslabel, uw garantie voor een gedegen en kwaliteitsvolle opleiding.

  • foto van de spreker Jurgen Opreel

    Jurgen Opreel

    Btw-adviseur sinds 1996 en heeft een jarenlange ervaring in de btw-materie opgebouwd. Jurgen is spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen. Hij geeft les aan de Fiscale Hogeschool en de KHLeuven. Hij is auteur van vele publicaties inzake btw, waaronder het jaarlijks btw-jaaroverzicht en regelmatige bijdragen in Fiscale Actualiteit. Daarnaast is Jurgen ook actief als spreker inzake btw op internationale conferenties. Hij volgt dan ook dagdagelijks de evoluties in de btw-materie, zowel nationaal als internationaal.

Permanente vorming

Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 84

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87
  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
Inschrijven