Levering van maaltijden of cateringdienst


Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10
Banner for session

Levering van maaltijden of cateringdienst


Het onderscheid tussen de loutere levering van maaltijden enerzijds en het verrichten van restaurant- en/of cateringdiensten anderzijds, is niet alleen van groot belang om het juiste btw-tarief te bepalen (respectievelijk 6% of 12%/21%).
Dat onderscheid is ook van groot belang om na te gaan of de exploitant al dan niet gebruik moet maken van een geregistreerd kassasysteem (GKS). Want enkel die exploitanten wiens jaaromzet uit het verschaffen van spijzen voor verbruik ter plaatse meer bedraagt dan € 25.000 zijn verplicht GKS-tickets uit te reiken. De omzet uit de loutere leveringen van maatlijden, zoals afhaalmaatlijden, telt niet mee voor deze berekening.


In 2012 nam de fiscus een standpunt in met betrekking tot het onderscheid tussen de loutere levering van maaltijden en het verrichten van restaurant- en/of cateringdiensten bij de exploitatie van een frituur.

Nu blijkt dat dit standpunt niet alleen tot ongewenste effecten en praktische problemen leidt, maar eveneens tot concurrentieverstoring aangezien die standpunten niet altijd door iedereen op dezelfde wijze wordt geïnterpreteerd.

De fiscus heeft deze problematiek dan ook opnieuw onderzocht en heeft nu nieuwe standpunten ter zake ingenomen. Deze nieuwe standpunten zullen tijdens het lunchseminarie worden toegelicht.
 

Inhoud

Zo komen onder meer aan bod:

  • Verkopen van maaltijden via foodtrucks: 6% of 12%
  • Tijdelijke verkoop van eten via standen op festivals: 6% of 12%
  • Verricht de kok die bij u thuis maaltijden komt bereiden, en al dan niet zelf voor de ingrediënten zorgt, een cateringdienst?
  • Is er bij verbruik in open lucht nog sprake van een restaurantdienst?
  • Is de maaltijd bij een seminarie nog een restaurantkost voor de deelnemer? Zo niet, kan hij dan de btw aangerekend over de maaltijd volledig recupereren?
  • Wat met verbruik van maaltijden in publieke ruimtes zoals stations?
  • Zijn er cafésnacks die niet als maaltijd worden beschouwd?
  • Blijft het verstrekken van maaltijden en/of dranken via automaten een loutere goederenlevering?


Dit alles en nog veel meer zal tijdens het lunchseminarie uiteengezet worden door Jurgen Opreel, managing partner van De btw-lijn, Prof btw aan de Fiscale Hogeschool Brussel, auteur Basiscursus btw, coördinator van de nieuwsbrief ‘BTW onderlijnd’, spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen en auteur van publicaties inzake btw. 
 

Lunchsessie

Dit seminarie is een lunchsessie: we starten (12u) en eindigen (14u) stipt. Broodjes en drank worden tijdens de uiteenzetting van de docenten geserveerd. Hierdoor beperken we het tijdsbestek en kan u structurele files tijdens de spitsuren vermijden.
 

Online documentatie

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

BEST seminars beschikt over het Q*For kwaliteitslabel, uw garantie voor een gedegen en kwaliteitsvolle opleiding.

  • foto van de spreker Jurgen Opreel

    Jurgen Opreel

    Btw-adviseur sinds 1996 en heeft een jarenlange ervaring in de btw-materie opgebouwd. Jurgen is spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen. Hij geeft les aan de Fiscale Hogeschool en de KHLeuven. Hij is auteur van vele publicaties inzake btw, waaronder het jaarlijks btw-jaaroverzicht en regelmatige bijdragen in Fiscale Actualiteit. Daarnaast is Jurgen ook actief als spreker inzake btw op internationale conferenties. Hij volgt dan ook dagdagelijks de evoluties in de btw-materie, zowel nationaal als internationaal.

Permanente vorming

Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 84

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87
  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
Inschrijven