Financieren van uw vennootschap : bank, u zelf of een derde ?


Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10
Banner for session

Financieren van uw vennootschap : bank, u zelf of een derde ?

Bij financiering van vennootschappen wordt vaak beroep gedaan op banken.  De afgelopen jaren heeft de wetgever echter meerdere initiatieven genomen om de privéfinanciening fiscaal aan te moedigen. Met als sluitstuk het (eindelijk) vastleggen van een wettelijk kader voor crowdfunding door de wet van 18 december 2016

We bespreken de diverse mogelijkheden tussen enerzijds schuldfinanciering via banken, via de vennoten en het kapitaliseren.  We  vergelijken de fiscale voor- en nadelen van alle alternatieven. Hierbij wordt tevens aandacht besteed aan een specifieke items, zoals de rente en de aftrekbaarheid van interesten bij de vennootschap.

Inhoud

We bespreken ook de tax shelter aandelen voor startende vennootschappen, die aanleiding geeft tot aanzienlijke fiscale voordelen in hoofde van de ontlener,  alsmede het lenen aan startende vennootschappen, die in de eindejaarswetgeving opnieuw aangepast werden, maar eindelijk volledig operationeel gaan worden.

Tevens is er eindelijk een wettelijk kader geschapen voor crowdfunding door de wet van 18 december 2016, waardoor de starterslening na 1,5 jaar eindelijk zal kunnen worden toegepast. We bespreken ook kort het wettelijk kader van crowdfunding. 

Tenslotte bestaat ook nog steeds de winwinlening, waarvan de voordelen vaak onderschat worden.

In een tweede deel bespreken we de fiscale voor- en nadelen van leningen die men verstrekt via eigen vennootschappen, alsmede het lenen via eigen vennootschappen, en ook de mogelijkheden om als zaakvoerder/vennoot te lenen aan uw eigen vennootschap.  Hier komen onder meer de problematiek van de rente aan bod.
Er wordt ook de nodige aandacht besteed aan de mogelijkheden om zekerheden in te bouwen, alsmede de gevolgen van borgstelling door de zaakvoerder/vennoot.

Volgende vragen komen onder meer aan bod:

  • Wat is crowdfunding ? Hoe wordt dit fiscaal geregeld ?
  • Hoe kan ik optimaal geld aan mijn vennootschap lenen ? Met of zonder RV ?  Welke rente  ?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van een winwinlening ?  Wat zijn de fiscale voordelen en praktische modaliteiten ?  Wat bij vroegtijdige beëindiging ?
  • Wat betekent een achtergestelde lening ?
  • Kan ik als zaakvoerder lenen aan mijn eigen vennootschap ?  Beter lening via een platform ? Met of zonder RV ?
  • Wat zijn de voordelen van leningen aan startende vennootschappen ?
  • Wat zijn de voordelen van de taxshelter voor aandelen ?  Doe ik het via een platform of niet ?
  • Fiscale vergelijking tussen een banklening en een eigen financiering of lening voor starters.
  • Welke rente kan ik vragen op een lening aan mijn vennootschap ?
  • Hoe kan ik waarborgen inbouwen in leningen aan een vennootschap ?

Lunchsessie

Dit seminarie is een lunchsessie: we starten (12u) en eindigen (14u) stipt. Broodjes en drank worden tijdens de uiteenzetting van de docenten geserveerd. Hierdoor beperken we het tijdsbestek en kan u structurele files tijdens de spitsuren vermijden.


 

Online documentatie

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

BEST seminars beschikt over het Q*For kwaliteitslabel, uw garantie voor een gedegen en kwaliteitsvolle opleiding.

 

  • foto van de spreker Guy Poppe

    Guy Poppe

    Advocaat gespecialiseerd in Fiscaal recht. Hij is auteur van de uitgaven “Vademecum voor de vzw” en Praktijkboek vzw’s en directe belastingen” uitgegeven door Intersentia en veelgevraagd docent.

Permanente vorming

Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 84

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87
  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
Inschrijven