Btw & reisbureaus

Btw & reisbureaus

De bijzondere reisbureauregeling heeft haar eigen plaatsje binnen de btw-wetgeving. In 2000 werd die regeling hervormd. Maar door het uitblijven van een nieuwe circulaire ter vervanging van de aanschrijving nr. 33 van 1978, kunnen tussenpersonen in de verkoop van reizen vandaag nog steeds kiezen om die oude regeling toe te passen.
Met ingang van 1 mei 2014 voerde de Belgische wetgever een btw-vrijstelling in voor reizen verkocht door Belgische reisbureaus met een plaats buiten de EU als bestemming.
Die wijziging kwam er naar aanleiding van de uitspraak van het Europese Hof in de zaak Jetair en moest de verankering van Jetair in België garanderen.

Recent nog besliste het Grondwettelijk Hof dat de koninklijke besluiten die de wetswijziging van 2000 hebben doorgevoerd, niet strijdig zijn met de Grondwet.

Maar nog belangrijker voor de reissector zijn de uitspraken van het Europese Hof in verschillende zaken waarin de Commissie diverse lidstaten had gedagvaard voor het niet-correct toepassen van de bijzondere btw-regeling voor reisbureaus. Het Hof oordeelde namelijk dat ook de verkoop van reizen aan doorverkopers (wholesale), en dus niet enkel aan de reizigers zelf, onder de bijzonder regeling voor reisbureaus kan vallen. De wetgever werkt momenteel aan een wetsontwerp om die uitspraken van het Hof om te zetten in de Belgische btw-wetgeving. Ook recent sprak het Hof zich nog uit over de verschuldigdheid van de btw als voor reisdiensten een voorschot wordt gevraagd.

Inhoud

In het seminarie worden de voormelde punten, samen met tal van andere knelpunten van die bijzondere regeling besproken. Zo komen onder meer aan bod:


Dit alles en nog veel meer zal tijdens het seminarie uiteengezet worden door Jurgen Opreel, managing partner van De btw-lijn, Prof btw aan de Fiscale Hogeschool Brussel, auteur Basiscursus btw, coördinator van de nieuwsbrief ‘btw onderlijnd’, spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen en auteur van publicaties inzake btw. Bovendien is Jurgen de vertegenwoordiger voor Begië van TTL, het internationaal netwerk van btw-adviseurs voor de reissector.

Online documentatie

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.


BEST seminars beschikt over het Q*For kwaliteitslabel, uw garantie voor een gedegen en kwaliteitsvolle opleiding.

  • foto van de spreker Jurgen Opreel

    Jurgen Opreel

    Managing Partner De btw-lijn. Prof. btw aan de Fiscale Hogeschool Brussel, auteur Basiscursus btw, spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen en auteur van publicaties inzake btw.

    Kwaliteitsgarantie

    Btw-adviseur sinds 1996 en heeft een jarenlange ervaring in de btw-materie opgebouwd. Jurgen is spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen. Hij geeft les aan de Fiscale Hogeschool en de KHLeuven. Hij is auteur van vele publicaties inzake btw, waaronder het jaarlijks btw-jaaroverzicht en regelmatige bijdragen in Fiscale Actualiteit. Daarnaast is Jurgen ook actief als spreker inzake btw op internationale conferenties. Hij volgt dan ook dagdagelijks de evoluties in de btw-materie, zowel nationaal als internationaal.

Permanente vorming

Voor dit seminarie wordt een attest IAB/BIBF/IBR van 3 uren uitgereikt

  Datum Startuur Einduur Stad Locatie  
  25/03/2020 14:00:00 17:00:00 Gent Holiday Inn Express UZ Gent Inschrijven
  31/03/2020 14:00:00 17:00:00 Antwerpen Van der Valk Hotel Antwerpen Inschrijven

deelname

De intekenprijs voor dit seminarie bedraagt € 190 en € 175 voor leden van de Praktijkclub Fiscaliteit en/of de Prakijkclub BTW (excl. BTW).

Onze seminaries zijn betaalbaar via de KMO portefeuille waardoor u een subsidie van 30% kunt ontvangen op de inschrijvingsprijs exclusief btw. Meer informatie hieromtrent vindt u op de website van KMO-portefeuille.
Erkenningsnummer:  KMO DV.O215820 (Camepro bvba)


Al onze seminaries komen in aanmerking voor subsidie via Liberform en Co-valent. Meer info kan u hierover terugvinden op www.liberform.be en www.co-valent.be 

                                    


Bij inschrijving ontvangt u steeds een bevestiging. Achteraf ontvangt u via mail de factuur.

Inschrijven voor dit seminarie