Fusies & splitsingen in het nieuwe vennootschapsrecht


Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10
Banner for session

Fusies & splitsingen in het nieuwe vennootschapsrecht

Dit seminarie geeft u een praktijkgerichte bespreking van fusies en (partiële) splitsingen, aan de hand van uitgewerkte cijfervoorbeelden.
 

Inhoud

Volgende items/vragen komen (onder meer) aan bod:

1. Juridische aspecten, inclusief wijzigingen na de Wet van 23 maart 2019 tot invoering van Wetboek van vennootschappen en verenigingen (‘WVV’)
Er wordt aangegeven hoe het proces van fusie of splitsing concreet moet worden aangepakt onder het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen.
  • Welke documenten dienen opgemaakt te worden?
  • Wat is de timing?
  • Met welke formaliteiten dient er rekening gehouden te worden?
  • De juridische aspecten inzake fusies en splitsingen van Belgische vennootschappen worden vanuit een praktisch standpunt doorgenomen.

2. De boekhoudkundige behandeling, inclusief bespreking van recente adviezen van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen

De boekhoudkundige en fiscale behandeling inzake binnenlandse fusies (inclusief geruisloze fusies) en partiële splitsingen wordt in detail toegelicht.
Aan de hand van casussen wordt ingegaan op diverse technische moeilijkheden en aandachtspunten zoals hoe wordt het fusieresultaat bij geruisloze fusies bepaald en wat zijn de gevolgen indien niet voldaan aan de onaantastbaarheidsvoorwaarde, lot van de gespreid belaste meerwaarden, nieuwe regeling voor DBI-overschotten, tijdstip voor bepaling van fiscale nettowaarden en bedrag van de fiscale verliezen, etc.


3. Fiscale aspecten (met  bespreking van impact van de Wet van 17 maart 2019 tot aanpassing aan het WVV) inclusief de fiscale gevolgen in hoofde van de betrokken partijen, alsook de behandeling in de fiscale aangifte.

Er wordt stil gestaan bij de aanpassingen die werden doorgevoerd in de fiscale wetgeving naar aanleiding van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Zo wordt onder andere besproken welke impact de invoering van autonome fiscale definities voor fusies en splitsingen heeft teneinde een belastingneutraal regime te kunnen toepassen.


Tijdens het seminarie wordt tevens besproken hoe de Belgische en Europese rechtspraak alsook de Dienst Voorafgaande Beslissingen de specifieke antimisbruikbepaling voorzien in artikel 183bis WIB invullen. Ook andere specifieke anti-misbruikbepalingen inzake reorganisaties worden overlopen, zoals bijv. fiscale consolidatie vanaf 2019 (‘groepsbijdragen’) waarvoor belastingneutraliteit voorzien is indien dit ook kon tussen alle betrokken vennootschappen vóór de reorganisatie.

Ten slotte wordt de boekhoudkundige en fiscale verwerking toegelicht van een partiële splitsing in de moedervennootschap. 
 

Attesten

IAB - BIBF: 3 uur

Online webinar

Dit seminarie is een live webinar.
Alle deelnemers ontvangen vooraf een link. Hiermee kan u op de vastgelegde datum en tijd (= startuur) inloggen en het seminarie live volgen.

Uw voordelen:
  • geen verplaatsing
  • er is een live interactie met de docent: u kan onmiddellijk vragen stellen via een chat-scherm of mondeling
  • de syllabus kan u vooraf reeds downloaden van op onze website
  • de attesten kan u achteraf downloaden van op onze website

Achteraf wordt er door het programma een aanwezigheidslijst opgemaakt a.h.v. de loging-gegevens (tijd van inloggen, einde van inloggen) van de deelnemers. Dit is voor de erkenning van uw attest.

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.


BEST seminars beschikt over het Q*For kwaliteitslabel, uw garantie voor een gedegen en kwaliteitsvolle opleiding.

 

  • foto van de spreker Lindsey Clare

    Lindsey Clare

    Advocaat EY Law. Gespecialiseerd in Vennootschapsrecht - Handelsrecht - M&A - (Grensoverschrijdende) Herstructureringen - Contractenrecht & Corporate housekeeping

  • foto van de spreker Erik Suijs

    Erik Suijs

    Ernst & Young Tax Consultants. Director | International Tax and Transaction Services | Transaction Tax.

Permanente vorming

Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 84

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87
  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
Inschrijven