Hoe adviseren aan de bedrijfsleider in echtscheiding?


Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10
Banner for session

Hoe adviseren aan de bedrijfsleider in echtscheiding?

Dit seminarie richt zich in het bijzonder tot de accountant die geconfronteerd wordt met vragen over een echtscheiding van de bedrijfsleider.
De bedrijfsleider schotelt de accountant heel wat vragen voor die van civielrechtelijke aard zijn. 

 

Inhoud

Aan de hand van een praktische uiteenzetting verwerft u inzicht in het eigendomsstatuut van beroepsgerelateerde goederen, zoals cliënteel, aandelen van ondernemingen, dividenden, kapitalen van levensverzekeringen, vapz/IPT etc.
Het eigendomsstatuut hangt af van het huwelijksvermogensstelsel waaronder de bedrijfsleider gehuwd is. Over dit eigendomsstatuut wordt soms verkeerd geadviseerd op basis van het aandeelhoudersregister, hetgeen de klant zelf meedeelt etc. Aan de hand van een praktische uiteenzetting wordt u toegelicht hoe u best adviseert.

Ook wordt (onder meer) stil gestaan bij de volgende vragen:

  • Kan uw klant tijdens de echtscheiding zonder meer een nieuwe onderneming oprichten?
  • Wat indien deze een gelijkaardige activiteit ontwikkelt als de onderneming betrokken in de echtscheiding? In de praktijk zien we dat dit soms wordt aangeraden, zonder dat er rekening wordt gehouden met de spelregels van het huwelijksvermogensrecht. Aan de hand van praktische voorbeelden wordt uitgelegd hoe u best adviseert.
  • Wat met de spaarpot die bedrijfsleiders opbouwen in hun vennootschap? Deze kan zich uiten in reserves in de vennootschap maar ook in geëxternaliseerd vermogen. Als de aandelen een eigen goed zijn, dan komt die spaarpot in de vennootschap bij een echtscheiding in principe toe aan de eigenaar van de aandelen, terwijl de beroepsinkomsten tot de gemeenschap behoren. De hervorming van het huwelijksvermogensrecht maakt het voor de ‘benadeelde' partner mogelijk om hiervoor een compensatie te vragen. In dit seminarie wordt u uitgelegd welke informatie u hierover aan uw cliënt kan meedelen.
  • Wat als er tijdens de echtscheidingsprocedure problemen zijn op vennootschapsrechtelijk niveau?
  • In welke mate moet u rekening houden met het huwelijksvermogensrecht?
  • Wie kan bepaalde handelingen stellen? 
  • Wat bij een 50%-50% verhouding?
  • In welke gevallen kan de Ondernemingsrechtbank worden gevat en hoe verlopen deze gerechtelijke procedures?
  • Wat is de impact van het nieuw vennootschapsrecht op deze gerechtelijke procedures en hoe verhouden deze acties zich tot de huwelijksvermogensrechtelijke spelregels?
  • Met welk inkomen wordt rekening gehouden bij de bepaling van alimentatie voor kinderen en de ex-echtgen(o)t(e) na echtscheiding?
  • Hoe moet u reageren wanneer er van u gevraagd wordt om een verslag op te stellen over de inkomsten van een bedrijfsleider?

 

Online webinar

Dit seminarie is een live webinar.
Alle deelnemers ontvangen vooraf een link. Hiermee kan u op de vastgelegde datum en tijd inloggen en het seminarie live volgen.

Uw voordelen:
  • geen verplaatsing
  • er is een live interactie met de docent: u kan onmiddellijk vragen stellen via een chat-scherm of mondeling
  • de syllabus kan u vooraf reeds downloaden van op onze website
  • de attesten kan u achteraf downloaden van op onze website

Achteraf wordt er door het programma een aanwezigheidslijst opgemaakt a.h.v. de loging-gegevens (tijd van inloggen, einde van inloggen) van de deelnemers. Dit is voor de erkenning van uw attest.

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.


BEST seminars beschikt over het Q*For kwaliteitslabel, uw garantie voor een gedegen en kwaliteitsvolle opleiding.

Permanente vorming

Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 84

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87
  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
Inschrijven