Liquidatiereserve eindelijk uitkeren?


Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10
Banner for session

Liquidatiereserve eindelijk uitkeren?

Vanaf 2020 kan voor het eerst gebruik gemaakt worden van de gelegenheid om aangelegde liquidatiereserves uit te keren aan 15 % roerende voorheffing. De liquidatiereserve is, samen met de VVPR-regeling, de enige mogelijkheid om aan verlaagd tarief roerende-voorheffingswinsten aan natuurlijke personen uit te keren.

Maar vanaf 1 januari 2020 treden voor de bv en de cv, ook de strengere vennootschapsrechtelijke regels inzake winstuitkeringen in werking.

Hoog tijd dus om alle risico’s en tips te bundelen.

Na een theoretische uiteenzetting over het aanleggen van de liquidatiereserve, waarin onder meer veel aandacht besteed wordt aan het begrip “kleine” vennootschap, onderzoeken we alle fiscale en vennootschapsrechtelijke aandachtspunten bij de aanwending van eerder aangelegde liquidatiereserves. Enkel “kleine“ vennootschappen in de zin van artikel 15 W.Venn., komen in aanmerking voor het aanleggen van de liquidatiereserve.
Ook de eerste rechtspraak en rulings (onder meer inzake het aanleggen van liquidatiereserve in de vereffeningsperiode) komen uitvoerig aan bod.

In het tweede deel gaan we dieper in op de VVPR regeling, inzonderheid over de gevolgen van de inwerkingtreding van het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen.



Inhoud

Volgende vragen komen (onder meer) aan bod:

  • Wat is een kleine vennootschap in groepsstructuren ?
  • Wat zijn de gevolgen als men bij controle na verloop van tijd vaststelt dat de vennootschap die een liquidatiereserve heeft aangelegd, geen “kleine” vennootschap is ?
  • Welke voorwaarden moeten vervuld zijn ?
  • Moet men wachten tot de jaarvergadering 2020 ?
  • Moet u vrezen voor de liquiditeitstest bij winstuitkeringen in de bv en cv vanaf 2020 ?  Welke formaliteiten moeten we vervullen ? Wat zijn de risico’s ? Quid wat betreft dividenduitkeringen in de nv ?
  • Kan men zonder risico liquidatiereserve aanleggen tijdens de vereffening ?
  • Moet elke aandeelhouder een gelijk dividend ontvangen ? Biedt het WVV oplossingen ?
  • Hoe kan men onderscheid maken tussen aandeelhouders-rechtspersonen en aandeelhouders- natuurlijke personen ?
  • Hoe de VVPR regeling toepassen op de CommV en vof na 1 mei 2019?
  • Hoe de VVPR regeling toepassen op de bv na het afschaffen van het minimumkapitaal ?


Dit alles wordt opgenomen in een uitvoerige praktijkgerichte syllabus. Vragen kunnen vooraf aan de docent worden overgemaakt via e-mail gericht aan info@bestseminars.be 

 

Online documentatie

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

BEST seminars beschikt over het Q*For kwaliteitslabel, uw garantie voor een gedegen en kwaliteitsvolle opleiding.


 

  • foto van de spreker Guy Poppe

    Guy Poppe

    Advocaat gespecialiseerd in Fiscaal recht. Hij is auteur van de uitgaven “Vademecum voor de vzw” en Praktijkboek vzw’s en directe belastingen” uitgegeven door Intersentia en veelgevraagd docent.

Permanente vorming

Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 84

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87
  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
Inschrijven