BTW bij projectontwikkeling

Sessie 26/1 = volzet. Extra sessie 10/3 - BTW bij projectontwikkeling

ONLINE live webinar

De sessie van 26/1 is volzet. Een EXTRA SESSIE is voorzien op 10/3

Voor projectontwikkelaars is het btw-verhaal van bijzonder groot belang. De toe te passen btw-regeling beïnvloedt zowel de kostprijs van het project als de uiteindelijke prijs die de koper moet betalen. En voor sommige kopers is de btw geen kost, voor anderen wel. Er komt dus vanuit het btw-oogpunt heel wat kijken bij de ontwikkeling van onroerend goed.


Bij verbouwingen van bestaande gebouwen kan er heel wat discussie ontstaan of er sprake is van een verbouwing, waardoor het gebouw niet met btw verkocht kan worden en de btw op de werken een kost vormt, of dat er sprake is van vernieuwbouw. In dat laatste geval is een verkoop met btw mogelijk en kan de btw op de kosten gerecupereerd worden.

Ook de afbraak en heropbouw van woningen kent zijn eigen regeling, in de 32 bij KB vastgelegde steden. Maar in 2021 en 2022 wordt de toepassing van de btw-verlaging op afbraak en heropbouw verruimd. Jammer genoeg wordt de bestaande regeling niet gewoon territoriaal uitgebreid naar heel België. Dat was waarschijnlijk te eenvoudig. In functie van de locatie en de bestemming van het gebouw zullen er andere regels van toepassing zijn.

En er kunnen nog andere verlaagde btw-tarieven van toepassing zijn bij projectontwikkelingen verbonden aan huisvesting in het kader van het sociaal beleid, zoals een rusthuis voor een exploitant ervan of een serviceflat voor een particuliere investeerder. En ook hier gelden steeds andere regels.

Naast de mogelijkheid om te verkopen met btw en het op de verkoop toe te passen btw-tarief, worden projectontwikkelaars nog met tal van andere btw-vragen geconfronteerd, zoals de btw-aftrek op saneringskosten en de problematiek bij gesplitste verkoop waar de bij het gebouw horende grond door een andere verkoper wordt overgedragen dan de woning of het appartement.

Het seminarie geeft een overzicht van de belangrijkste btw-issues waarmee een projectontwikkelaar geconfronteerd wordt. Per topic wordt niet alleen de btw-wetgeving toegelicht, maar ook de belangrijkste administratieve rechtsleer en relevante rechtspraak. Tal van praktijkgevallen zullen ter verduidelijking ook besproken worden.


Inhoud

Zo komen onder meer aan bod:

 • is de verbouwing van een kantoor tot een appartementsgebouw altijd vernieuwbouw?
 • kan een projectontwikkelaar een gebouw afbreken en de heropgerichte woning verkopen met een verlaagd btw-tarief?
 • welke verplichtingen moet ik naleven om een serviceflat met een verlaagd btw-tarief te kunnen verkopen?
 • kan ik de btw op saneringswerken recupereren?
 • wat zijn de gevolgen van een btw-eenheid tussen grond en projectvennootschap?
 • wie mag de btw op algemene projectkosten aftrekken?
 • wat bij de verkoop van een bejaardentehuis aan iemand die nog niet erkend is als exploitant?
 • is er btw-recuperatie mogelijk bij investeringsprojecten waarbij particulieren bv. een hotelkamer of een parkeerplaats aanschaffen?
 • moet ik, en zo ja wanneer, btw terugstorten als ik een voor de verkoop bestemd appartement al begin te verhuren?
 • ...


Attesten

IAB/BIBF: 3 uur


Online live webinar

Dit seminarie is een live webinar.
Alle deelnemers ontvangen vooraf een link. Hiermee kan u op de vastgelegde datum en tijd (= startuur) inloggen en het seminarie live volgen.

Uw voordelen:
 • geen verplaatsing
 • er is een live interactie met de docent: u kan onmiddellijk vragen stellen via een chat-scherm of mondeling
 • de syllabus kan u vooraf reeds downloaden van op onze website
 • de attesten kan u achteraf downloaden van op onze website

Achteraf wordt er door het programma een aanwezigheidslijst opgemaakt a.h.v. de loging-gegevens (tijd van inloggen, einde van inloggen) van de deelnemers. Dit is voor de erkenning van uw attest.

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

BEST seminars beschikt over het Q*For kwaliteitslabel, uw garantie voor een gedegen en kwaliteitsvolle opleiding.


 

 • foto van de spreker Jurgen Opreel

  Jurgen Opreel

  Managing Partner De btw-lijn. Prof. btw aan de Fiscale Hogeschool Brussel, auteur Basiscursus btw, spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen en auteur van publicaties inzake btw.

  Kwaliteitsgarantie

  Btw-adviseur sinds 1996 en heeft een jarenlange ervaring in de btw-materie opgebouwd. Jurgen is spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen. Hij geeft les aan de Fiscale Hogeschool en de KHLeuven. Hij is auteur van vele publicaties inzake btw, waaronder het jaarlijks btw-jaaroverzicht en regelmatige bijdragen in Fiscale Actualiteit. Daarnaast is Jurgen ook actief als spreker inzake btw op internationale conferenties. Hij volgt dan ook dagdagelijks de evoluties in de btw-materie, zowel nationaal als internationaal.

Permanente vorming

Voor dit seminarie wordt een attest IAB/BIBF/IBR van 3 uren uitgereikt

  Datum Startuur Einduur Stad Locatie  
  10/03/2021 10:00:00 13:00:00 Online Online seminarie Inschrijven

deelname

De intekenprijs voor dit webinar bedraagt €175 en €150 voor leden van de Praktijkclub Fiscaliteit en/of de Prakijkclub BTW (excl. BTW).
Extra deelnemers van een zelfde kantoor betalen €115

Onze seminaries zijn betaalbaar via de KMO portefeuille waardoor u een subsidie van 30% kunt ontvangen op de inschrijvingsprijs exclusief btw. Meer informatie hieromtrent vindt u op de website van KMO-portefeuille: www.kmoportefeuille.be
Erkenningsnummer:  KMO DV.O215820 (Camepro bvba)


Al onze seminaries komen in aanmerking voor subsidie via Liberform. Meer info hierover en hoe deze aan te vragen, kan u terugvinden op www.liberform.beBij inschrijving ontvangt u steeds een bevestiging. De factuur ontvangt u nadien via mail.

Inschrijven voor dit seminarie