BTW eenheid: update


Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10
Banner for session

BTW eenheid: update

Het implementeren van een btw-eenheid tussen groepsondernemingen kan in heel wat gevallen btw-voordelen opleveren. Btw op verhuurde gebouwen blijft in veel gevallen aftrekbaar voor de verhuurder, die niet moet opteren voor btw en zo de uitgebreide 25-jarige herzieningstermijn kan vermijden.
Bestuurdersvennootschappen moeten geen btw aanrekenen aan bv. het verzekerings- of bankkantoor die deze btw niet zou kunnen aftrekken en dus als kost had moeten slikken.
Ook het risico op btw-fouten bij onderlinge doorrekening van kosten wordt geëlimineerd.


Dit zijn maar enkele voorbeelden waar een btw-eenheid een aanzienlijke besparing kan opleveren. Maar zoals steeds heeft elke medaille ook een keerzijde. Zo zijn er ten eerste tal van formaliteiten te vervullen bij de oprichting van de btw-eenheid. Enkel een documentje 606A invullen is absoluut niet voldoende.
Bovendien moet een btw-eenheid ook tijdens zijn bestaan de nodige aandacht krijgen: verplichte uittredingen, verplichte toetredingen, uitsluitingen op verplichte toetredingen, wijzigingen in het bestuur of aandeelhouderschap enzovoort. In de praktijk komen jammer genoeg steeds weer nieuwe dossiers naar boven waar de fiscus aanzienlijke claims stelt of zou kunnen stellen omdat een of andere kleinigheid, met grote gevolgen, over het hoofd heeft gezien.

De fiscus stuurt ook zijn commentaren over de btw-eenheid geregeld bij. Het is dus van belang om op de hoogte te zijn van deze wijzigingen.


Inhoud

Tijdens het seminarie worden in een eerste deel de basisregels voor een btw-eenheid bondig uitgelegd en verduidelijkt met diverse praktijkvoorbeelden. In een tweede deel wordt ingegaan op tal van praktische problemen die zich kunnen voordoen. Uiteraard zijn in beide delen ook de meest recente administratieve standpunten en relevante rechtspraak verwerkt.

Zo komen onder meer aan bod:

  • kan een btw-eenheid in de eerste drie jaar vrijwillig ontbonden worden?
  • gelden de btw-vrijstellingen voor bv. sport of cultuur nog als de vzw deel uitmaakt van een btw-eenheid?
  • kunnen bestuurdersvennootschappen steeds een btw-eenheid vormen met de werkvennootschap?
  • wanneer moet een lid verplicht uit de btw-eenheid treden?
  • hoe pas ik de compensatiemethode voor de herziening bij oprichting/toetreding/uittreding correct toe?
  • kunnen er ook btw-eenheden zijn die geen periodieke btw-aangifte moeten indienen?
  • kan een nieuw opgerichte vennootschap vanaf haar eerste dag al lid zijn van een btw-eenheid?
  • welke gevolgen heeft de het uittreden uit de btw-eenheid van de huurder of verhuurder van een gebouw?
  • kan bij uittreding van de huurder of verhuurder van een gebouw alsnog geopteerd worden voor btw-heffing op de onroerende verhuur?
  • wie moet welke meldingen naar de fiscus doen bij toetreding/uittreding/stopzetting?
  • kan een btw-eenheid gebruik maken van de bijzondere regeling voor directiewagens?


En uiteraard komen ook uw vragen aan bod.


Attesten

FSMA: BEST Seminars (Camepro bvba) is geaccrediteerd onder het nummer 500149 A

Het aantal punten voor dit seminarie is: 2 punten verzekering


Online live webinar

Dit seminarie is een live webinar.
Alle deelnemers ontvangen vooraf een link. Hiermee kan u op de vastgelegde datum en tijd (= startuur) inloggen en het seminarie live volgen.

Uw voordelen:
  • geen verplaatsing
  • er is een live interactie met de docent: u kan onmiddellijk vragen stellen via een chat-scherm of mondeling
  • de syllabus kan u vooraf reeds downloaden van op onze website
  • de attesten kan u achteraf downloaden van op onze website

Achteraf wordt er door het programma een aanwezigheidslijst opgemaakt a.h.v. de loging-gegevens (tijd van inloggen, einde van inloggen) van de deelnemers. Dit is voor de erkenning van uw attest.

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

BEST seminars beschikt over het Q*For kwaliteitslabel, uw garantie voor een gedegen en kwaliteitsvolle opleiding.


 

  • foto van de spreker Jurgen Opreel

    Jurgen Opreel

    Btw-adviseur sinds 1996 en heeft een jarenlange ervaring in de btw-materie opgebouwd. Jurgen is spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen. Hij geeft les aan de Fiscale Hogeschool en de KHLeuven. Hij is auteur van vele publicaties inzake btw, waaronder het jaarlijks btw-jaaroverzicht en regelmatige bijdragen in Fiscale Actualiteit. Daarnaast is Jurgen ook actief als spreker inzake btw op internationale conferenties. Hij volgt dan ook dagdagelijks de evoluties in de btw-materie, zowel nationaal als internationaal.

Permanente vorming

Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 84

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87
  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
Inschrijven