OSS/IOSS-regeling vanaf 1 juli 2021


Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10
Banner for session

OSS/IOSS-regeling vanaf 1 juli 2021

Sessie van 5 mei is volzet. Een extra sessie is voorzien op 8 juni.

Na een uitstel van 6 maanden treedt op 1 juli 2021 de nieuwe OSS-regeling voor btw in voege. Die OSS staat voor One Stop Shop. Eén btw-aangifte voor gans Europa.


Maar als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het meestal niet waar, althans toch volgens een wijs gezegde. En dat is hier niet anders. De nieuwe OSS-regeling brengt inderdaad vereenvoudigingen met zich mee voor btw-plichtigen die goederen verkopen en vanuit een lidstaat verzenden naar particuliere klanten in een andere lidstaat. Zij moeten immers vanaf 1 juli 2021 in die gevallen de btw aanrekenen van de lidstaat naar waar de goederen zijn verstuurd (met uitzondering voor btw-plichtigen die hier niet meer dan 10.000 euro omzet op jaarbasis mee halen). In die nieuwe OSS-regeling kan een Belgische btw-plichtige al die buitenlandse btw van andere lidstaten in één elektronische aangifte rapporteren. Hij heeft dan geen registratie- en aangifteverplichting meer in die andere lidstaten. Ideaal dus voor degenen die online verkopen.

Op het eerste zicht dan toch. Want wat als de goederen vanuit bv. China rechtstreeks naar de koper in Spanje worden verstuurd? Of de goederen liggen reeds in een magazijn in Nederland en worden van daaruit geleverd naar een Nederlandse particuliere koper? In sommige gevallen zal de nieuwe regeling toegepast kunnen worden, voor andere gevallen zal een registratie in de lidstaat van de koper verplicht zijn. Daarnaast zal de nieuwe regeling ook gebruikt kunnen worden om btw in andere lidstaten aan te geven als een btw-plichtige voor een particuliere klant diensten verricht die in die andere lidstaten plaatsvinden.

De Europese Commissie heeft een toelichting van maar liefst 107 bladzijden gepubliceerd om te proberen de regels te verduidelijken. Tijd dus om alles eens op te lijsten en de regeltjes eens grondig uit te leggen.


Inhoud


In het seminarie komen onder meer aan bod:

  • Valt elke verkoop via mijn webshop onder de nieuwe OSS-regeling?
  • Moet ik zoals vandaag bij verkopen op afstand steeds een factuur uitreiken?
  • Hoe wordt het invoerluik geregeld als de goederen rechtstreeks vanuit China naar mijn  klant worden verstuurd?
  • Kan ik de OSS-aangifte gewoon indienen via Intervat?
  • Moeten mijn verkopen zowel in mijn Belgische als in mijn OSS-aangifte opgenomen worden?
  • Heb ik als aannemer nog een Nederlands btw-nummer nodig voor werken aan gebouwen die ik ginder verricht?
  • Geldt de OSS-regeling ook als ik goederen verkoop vanuit een voorraad in een andere lidstaat?
  • Is een online verkoopplatform mee aansprakelijk voor de btw?
 

 

Online live webinar

Dit seminarie is een live webinar.
Alle deelnemers ontvangen vooraf een link. Hiermee kan u op de vastgelegde datum en tijd (= startuur) inloggen en het seminarie live volgen.

Uw voordelen:
  • geen verplaatsing
  • er is een live interactie met de docent: u kan onmiddellijk vragen stellen via een chat-scherm of mondeling
  • de syllabus kan u vooraf reeds downloaden van op onze website
  • de attesten kan u achteraf downloaden van op onze website

Achteraf wordt er door het programma een aanwezigheidslijst opgemaakt a.h.v. de loging-gegevens (tijd van inloggen, einde van inloggen) van de deelnemers. Dit is voor de erkenning van uw attest.

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

  • foto van de spreker Jurgen Opreel

    Jurgen Opreel

    Btw-adviseur sinds 1996 en heeft een jarenlange ervaring in de btw-materie opgebouwd. Jurgen is spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen. Hij geeft les aan de Fiscale Hogeschool en de KHLeuven. Hij is auteur van vele publicaties inzake btw, waaronder het jaarlijks btw-jaaroverzicht en regelmatige bijdragen in Fiscale Actualiteit. Daarnaast is Jurgen ook actief als spreker inzake btw op internationale conferenties. Hij volgt dan ook dagdagelijks de evoluties in de btw-materie, zowel nationaal als internationaal.

Permanente vorming

Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 84

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87
  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
Inschrijven