Grondige praktijkstudie van de btw bij intracommunautaire handel

Grondige praktijkstudie van de btw bij intracommunautaire handel

Sedert 1993 is inzake btw voor de handel in goederen tussen de lidstaten de zogenaamde ‘overgangsregeling’ van toepassing. De Europese wetgever streeft ernaar deze regeling te vervangen door een ‘definitief’ btw-stelsel, maar dat zal nog niet voor morgen zijn. Ook onze minister van financiën bevestigde onlangs nog dat de besprekingen hierover in de Europese Raad al hebben aangetoond dat er bij heel wat lidstaten een begrijpelijke terughoudendheid bestaat ten aanzien van de fundamentele verandering die wordt voorgesteld.

In afwachting van dit nieuw stelsel voerde de Europese wetgever met ingang van 1 januari 2020 vier zogenaamde ‘quick fixes’ in om de huidige overgangsregeling wat bij te sturen en zo specifieke praktijkproblemen aan te pakken. Ook dat wijst erop dat de Europese Commissie er van uitgaat dat een definitief btw-stelsel voor intracommunautair goederenverkeer niet op korte termijn ingevoerd zal kunnen worden.

De huidige overgangsregeling blijft met al zijn afwijkingen en bijzondere bepalingen voor heel wat ondernemingen een moeilijke materie. Eén die bij controles ook vaak leidt tot het invorderen van btw, boetes en nalatigheidsinteresten. En de hervorming in 2010 van de btw-regels voor diensten ten spijt, blijkt vandaag in de praktijk dat ook hier nog tal van fouten gebeuren die ondernemingen veel geld kunnen kosten.

Bovendien wordt vanaf 2021 de MOSS-regeling uitgebreid naar afstandsverkopen en B2C-diensten die in andere lidstaten plaatsvinden. Dat moet ervoor zorgen dat Belgische btw-plichtigen minder vaak een btw-nummer in andere lidstaten nodig zullen hebben.
 

Inhoud

Daarom dat het nog eens hoog tijd is om de regels voor de intracommunautaire handel, zowel voor goederen als voor diensten, nog eens grondig toe te lichten en te duiden met praktijkvoorbeelden.

Tijdens deze grondige opleiding komen onder meer aan bod:

 • Hoe zijn de vier quick fixes in de Belgische btw-wetgeving omgezet?
 • Wanneer mag ik een levering vrijstellen als IC-levering?
 • Moet ik elke dienst die ik verricht voor een in een andere lidstaat gevestigde btw-plichtige afnemer opnemen in mijn intracommunautaire listing?
 • Wanneer moet ik deel 1 en wanneer deel 2 van de IC-listing indienen?
 • Welke btw reken ik aan als ik goederen verkoop en verzend naar particulieren in andere lidstaten?
 • Hoe verwerk ik een betaling via de creditcard voor het downloaden van een programma of app van een Amerikaanse website?
 • Wat moet ik doen als ik goederen meeneem naar een beurs in een andere lidstaat?
 • Wanneer kan ik het vereenvoudigd driehoeksverkeer toepassen en welke vereenvoudiging houdt die regeling voor mij in?
 • Hoe verwerk ik een creditnota voor een intracommunautaire aankoop?
 • Welke stukken moet ik bij controle kunnen voorleggen?
 • Kan ik iets doen tegen een boete voor het te laat indienen van een intracommunautaire opgave?
 • Wat kan/moet ik allemaal via de MOSS-aangifte rapporteren vanaf 2021?
 • Hoe maak ik een factuur op met btw van een andere lidstaat?
 • Hoe bewijs ik de vrijstelling voor IC-levering als mijn klant de goederen zelf komt afhalen?
 • Welke formaliteiten moet ik vervullen als ik een voertuig aankoop vanuit een andere lidstaat?
 • Wat moet ik doen als mijn leverancier ten onrechte buitenlandse btw aanrekent?
 • Kan ik bij intracommunautaire handel de winstmargeregeling nog toepassen?
 • Moet ik een register bijhouden als ik goederen in opdracht van de eigenaars ervan bewerk?
 • Moet ik nog een btw-nummer hebben in Nederland als ik daar werk in onroerende staat verricht voor een particulier?
 • Wanneer moet ik een transfertdocument opmaken?
 • Welk btw-nummer gebruik ik voor intracommunautaire handelingen als ik lid ben van een btw-eenheid?

 

Dagseminarie

Deze update is een dagseminarie. We starten om 9u. Bij aankomst kan u vooraf reeds genieten van een kopje koffie of thee.
Er is zowel tijdens de voormiddag als de namiddag een korte koffiepauze.
’s Middags voorzien we een maaltijd.
 

 • foto van de spreker Jurgen Opreel

  Jurgen Opreel

  Managing Partner De btw-lijn. Prof. btw aan de Fiscale Hogeschool Brussel, auteur Basiscursus btw, spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen en auteur van publicaties inzake btw.

  Kwaliteitsgarantie

  Btw-adviseur sinds 1996 en heeft een jarenlange ervaring in de btw-materie opgebouwd. Jurgen is spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen. Hij geeft les aan de Fiscale Hogeschool en de KHLeuven. Hij is auteur van vele publicaties inzake btw, waaronder het jaarlijks btw-jaaroverzicht en regelmatige bijdragen in Fiscale Actualiteit. Daarnaast is Jurgen ook actief als spreker inzake btw op internationale conferenties. Hij volgt dan ook dagdagelijks de evoluties in de btw-materie, zowel nationaal als internationaal.

Permanente vorming

Voor dit seminarie wordt een ITAA-attest uitgereikt

  Datum Startuur Einduur Stad Locatie  

deelname

De intekenprijs voor dit seminarie bedraagt € 460 en € 410 voor leden van de Praktijkclub Fiscaliteit en/of de Prakijkclub BTW (excl. BTW).
Bijkomende deelnemers van eenzelfde kantoor aan € 400.

Een middaglunch met water, frisdrank is inbegrepen in de deelnameprijs.

Onze seminaries zijn betaalbaar via de KMO portefeuille waardoor u een subsidie van 30% kunt ontvangen op de inschrijvingsprijs exclusief btw. Meer informatie hieromtrent vindt u op de website van KMO-portefeuille.Al onze seminaries komen in aanmerking voor subsidie via Liberform. Meer info hierover, en hoe deze aan te vragen, kan u terugvinden op www.liberform.beBij inschrijving ontvangt u steeds een bevestiging. De factuur ontvangt u vervolgens via mail.

Inschrijven voor dit seminarie