BTW & autosector

BTW & autosector

Online webinar

Voor de autosector bestaan er op het vlak van btw verschillende bijzondere bepalingen. Denk maar aan de factureringsplicht ook al is de klant een particulier, de margeregeling, de bijzondere regeling voor directiewagens, het bijzonder register voor garagisten, enz.

Maar ook andere ondernemers worden vaak geconfronteerd met btw-regels rond auto's, zoals de aankoop van een wagen in het buitenland.

Tijdens dit seminarie worden naast de btw-regels waar men in de autosector met geconfronteerd wordt, ook de andere btw-regels inzake auto's overlopen. Zowel de algemene regels, als de bijzondere bepalingen. En uiteraard ook de relevante rechtspraak.


 

Inhoud

Zo komen onder meer aan bod:
 • vervangwagens: welke btw is verschuldigd, is de btw op vervangwagens volledig aftrekbaar
 • het register voor garagisten: hoe moet dit bijgehouden worden, wanneer moet dit ingevuld worden
 • de bijzondere regeling voor voorraadwagens die tijdelijk als firmawagen worden gebruikt
 • aankoop van voertuigen buiten België: welke btw is verschuldigd, het vignet 705, het vignet 904
 • de btw-aftrek bij kosten van opendeurdagen en andere evenementen
 • de margeregeling: voor welke voertuigen, welke verplichtingen moeten nageleefd worden
 • de verkoop van een wagen die door een btw-plichtige onder de margeregeling werd aangekocht
 • intracommunautaire leveringen van tweedehandse voertuigen: kan of moet dit onder de marge
 • intracommunautaire leveringen van nieuwe voertuigen: wanneer is er sprake van een ‘nieuw’ voertuig, wat als de koper een particulier is
 • de verkoop van wagens onder de 50%-tolerantie
 • de terugname van verkochte voertuigen
 • voor welke handelingen moet er steeds een factuur worden uitgereikt
 • ...

Online webinar


Dit seminarie is een live webinar.
Alle deelnemers ontvangen vooraf een link. Hiermee kan u op de vastgelegde datum en tijd (= startuur) inloggen en het seminarie live volgen.

Uw voordelen:

 • geen verplaatsing
 • er is een live interactie met de docent: u kan onmiddellijk vragen stellen via een chat-scherm of mondeling
 • de syllabus kan u vooraf reeds downloaden van op onze website
 • de attesten kan u achteraf downloaden van op onze website


Achteraf wordt er door het programma een aanwezigheidslijst opgemaakt a.h.v. de loging-gegevens (tijd van inloggen, einde van inloggen) van de deelnemers. Tijdens het seminarie is er een aanwezigheidscontrole. Dit is voor de erkenning van uw attest.

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

 • foto van de spreker Jurgen Opreel

  Jurgen Opreel

  Managing Partner De btw-lijn. Prof. btw aan de Fiscale Hogeschool Brussel, auteur Basiscursus btw, spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen en auteur van publicaties inzake btw.

  Kwaliteitsgarantie

  Btw-adviseur sinds 1996 en heeft een jarenlange ervaring in de btw-materie opgebouwd. Jurgen is spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen. Hij geeft les aan de Fiscale Hogeschool en de KHLeuven. Hij is auteur van vele publicaties inzake btw, waaronder het jaarlijks btw-jaaroverzicht en regelmatige bijdragen in Fiscale Actualiteit. Daarnaast is Jurgen ook actief als spreker inzake btw op internationale conferenties. Hij volgt dan ook dagdagelijks de evoluties in de btw-materie, zowel nationaal als internationaal.

Permanente vorming

Voor dit seminarie wordt een ITAA-attest van 3u uitgereikt

  Datum Startuur Einduur Stad Locatie  
  25/01/2024 10:00:00 13:00:00 Online Online seminarie Inschrijven

deelname

De intekenprijs voor dit webinar bedraagt €185 en €160 voor leden van de Praktijkclub Fiscaliteit en/of de Prakijkclub BTW (excl. BTW).
Extra deelnemers van een zelfde kantoor betalen €130

Onze seminaries zijn betaalbaar via de KMO portefeuille waardoor u een subsidie van 30% kunt ontvangen op de inschrijvingsprijs exclusief btw. Meer informatie hieromtrent vindt u op de website van KMO-portefeuille: www.kmoportefeuille.be
Erkenningsnummer:  KMO DV.O215820 (Camepro bvba)


Al onze seminaries komen in aanmerking voor subsidie via Liberform. Meer info hierover en hoe deze aan te vragen, kan u terugvinden op www.liberform.beBij inschrijving ontvangt u steeds een bevestiging. De factuur ontvangt u nadien via mail.

Inschrijven voor dit seminarie