Doorrekening van kosten

Banner for session

Doorrekening van kosten

De doorrekening van kosten, zowel tussen verbonden als tussen onafhankelijke partijen, blijft velen toch een schrik geven op het maken van fouten inzake btw. Nochtans kan de btw-behandeling vaak simpel zijn. Maar anderzijds zijn er ook gevallen waar de btw-behandeling op de doorrekening niet zo evident is.

Soms worden kosten gewoon doorgerekend omdat ze over een groep van verbonden ondernemingen verdeeld moeten worden, soms omdat ze initieel aan de verkeerde onderneming werden gefactureerd, maar soms ook omdat contractueel is overeengekomen dat bij een levering of een dienstverrichtingen bepaalde kosten doorgerekend mogen worden.
Tijdens het seminarie krijg je een overzicht van de btw-behandeling van verschillende situaties van doorrekening van kosten, maar nog belangrijker ook de methodiek die je moet hanteren om te weten in welke situatie je zit.

Aan de problematiek van doorrekening van kosten is ook vaak het btw-tarief gekoppeld, bijvoorbeeld op verpakking, transportverzekering, tolgelden, leeggoed …

Het seminarie geeft een overzicht van de btw-spelregels die bij de doorrekening van kosten van toepassing zijn. Naast het theoretische kader worden tal van praktijkgevallen besproken, en uiteraard kunnen de deelnemers ook hun specifieke casussen voorleggen.
 

Inhoud

Zo komen onder meer aan bod:

 • kosten als onderdeel van de prijs van een handeling
 • doorrekening catering bij een opleiding
 • wanneer is er sprake van een schadevergoeding waarop geen btw verschuldigd is
 • doorrekening restaurant en verplaatsingskosten vanuit de managementvennootschap aan de werkvennootschap
 • doorrekening van buitenlandse kosten
 • de doorrekening van autokosten aan groepsvennootschappen
 • wat zijn sommen voorgeschoten in naam en voor rekening van de klant
 • doorrekening van kosten binnen een btw-eenheid
 • wat bij de doorrekening van kosten bij complexe handelingen

Online webinar


Dit seminarie is een live webinar.
Alle deelnemers ontvangen vooraf een link. Hiermee kan u op de vastgelegde datum en tijd (= startuur) inloggen en het seminarie live volgen.

Uw voordelen:

 • geen verplaatsing
 • er is een live interactie met de docent: u kan onmiddellijk vragen stellen via een chat-scherm of mondeling
 • de syllabus kan u vooraf reeds downloaden van op onze website
 • de attesten kan u achteraf downloaden van op onze website


Achteraf wordt er door het programma een aanwezigheidslijst opgemaakt a.h.v. de loging-gegevens (tijd van inloggen, einde van inloggen) van de deelnemers. Tijdens het seminarie is er een aanwezigheidscontrole. Dit is voor de erkenning van uw attest.

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

 • foto van de spreker Jurgen Opreel

  Jurgen Opreel

  Btw-adviseur sinds 1996 en heeft een jarenlange ervaring in de btw-materie opgebouwd. Jurgen is spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen. Hij geeft les aan de Fiscale Hogeschool en de KHLeuven. Hij is auteur van vele publicaties inzake btw, waaronder het jaarlijks btw-jaaroverzicht en regelmatige bijdragen in Fiscale Actualiteit. Daarnaast is Jurgen ook actief als spreker inzake btw op internationale conferenties. Hij volgt dan ook dagdagelijks de evoluties in de btw-materie, zowel nationaal als internationaal.

Permanente vorming

Aantal uren permanente vorming: 3u

  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
07/12/2023 10:00 13:00 Online Online € 185.00 Inschrijven
Inschrijven