Overzicht btw-tarieven bouw

Banner for session

Overzicht btw-tarieven bouw

Heel wat goederen en diensten kunnen genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% of 12%. De geplande hervorming van minister van Peteghem voor de btw-tarieven werd (voorlopig) afgevoerd. Dat betekent dat er in de onroerende sector nog heel wat situaties zijn waar er mogelijks een verlaagd btw-tarief van 6% of 12% van toepassing kan zijn. Ook werd in april 2022 de bijlage III van de btw-richtlijn hervormd. Deze bijlage voorziet de situaties waarin lidstaten een verlaagd btw-tarief kunnen toepassen. Ook hier werden wijzigingen met betrekking tot onroerende handelingen doorgevoerd.

Bij verbouwingen van bestaande gebouwen kan er heel wat discussie ontstaan of er sprake is van een verbouwing, waardoor het gebouw niet met btw verkocht kan worden en de btw op de werken een kost vormt, of dat er sprake is van vernieuwbouw. In dat laatste geval is een verkoop met btw mogelijk en kan de btw op de kosten gerecupereerd worden. Over deze problematiek hebben verschillende hoven en rechtbanken zich recentelijk nog uitgesproken, waarvan sommige met een verrassende uitkomst.

Ook de afbraak en heropbouw van woningen kent zijn eigen regeling, in de 32 bij KB vastgelegde steden. Maar tot eind 2023 is de toepassing van de btw-verlaging op afbraak en heropbouw verruimd. Jammer genoeg werd de bestaande regeling niet gewoon territoriaal uitgebreid naar heel België. Dat was waarschijnlijk te eenvoudig. In functie van de locatie en de bestemming van het gebouw zijn er andere regels van toepassing.

En er kunnen nog andere verlaagde btw-tarieven van toepassing zijn, bijvoorbeeld bij huisvesting in het kader van het sociaal beleid, zoals een rusthuis voor een exploitant ervan of een serviceflat voor een particuliere investeerder. En ook hier gelden steeds andere regels. Voor de toekomst zijn zelfs wijzigingen gepland dat gebouwen die niet voor huisvesting worden gebruikt toch dit verlaagd tarief kunnen genieten.

Tijd dus voor een stand van zaken en een blik op de toekomst. Het seminarie geeft een overzicht van de btw-tarieven in de onroerende sector. Per topic wordt niet alleen de btw-wetgeving toegelicht, maar ook de belangrijkste administratieve rechtsleer. Tal van praktijkgevallen zullen ter verduidelijking ook besproken worden.
 

Inhoud

Zo komen onder meer aan bod:

 • is de verbouwing van een kantoor tot een appartementsgebouw altijd vernieuwbouw?
   
 • welke formaliteiten moet een aannemer naleven bij het toepassen van een verlaagd btw-tarief?
   
 • kan een projectontwikkelaar een gebouw afbreken en de heropgerichte woning verkopen met een verlaagd btw-tarief?
   
 • moet de opdrachtgever van een verbouwing nog een attest uitreiken voor het verlaagd btw-tarief voor een privéwoning?
   
 • welke verplichtingen moet ik naleven om een serviceflat met een verlaagd btw-tarief te kunnen verkopen?
   
 • komt de herstelling van een gemeenschappelijke boiler in een appartementsgebouw in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief?
   
 • wat bij de verkoop van een bejaardentehuis aan iemand die nog niet erkend is als exploitant?
   
 • genieten gebouwen gebruikt voor enkel dagopvang van mindervaliden een verlaagd btw-tarief?
   
 • hoe moet bij appartementsgebouwen (mede-eigendom) het verlaagd btw-tarief toegepast worden?
   
 • • ...
   

Online webinar


Dit seminarie is een live webinar.
Alle deelnemers ontvangen vooraf een link. Hiermee kan u op de vastgelegde datum en tijd (= startuur) inloggen en het seminarie live volgen.

Uw voordelen:

 • geen verplaatsing
 • er is een live interactie met de docent: u kan onmiddellijk vragen stellen via een chat-scherm of mondeling
 • de syllabus kan u vooraf reeds downloaden van op onze website
 • de attesten kan u achteraf downloaden van op onze website


Achteraf wordt er door het programma een aanwezigheidslijst opgemaakt a.h.v. de loging-gegevens (tijd van inloggen, einde van inloggen) van de deelnemers. Tijdens het seminarie is er een aanwezigheidscontrole. Dit is voor de erkenning van uw attest.

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

 • foto van de spreker Jurgen Opreel

  Jurgen Opreel

  Btw-adviseur sinds 1996 en heeft een jarenlange ervaring in de btw-materie opgebouwd. Jurgen is spreker op tal van btw-seminaries en interne bedrijfsopleidingen. Hij geeft les aan de Fiscale Hogeschool en de KHLeuven. Hij is auteur van vele publicaties inzake btw, waaronder het jaarlijks btw-jaaroverzicht en regelmatige bijdragen in Fiscale Actualiteit. Daarnaast is Jurgen ook actief als spreker inzake btw op internationale conferenties. Hij volgt dan ook dagdagelijks de evoluties in de btw-materie, zowel nationaal als internationaal.

Permanente vorming

Aantal uren permanente vorming: 3u

  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
05/12/2023 10:00 13:00 Online Online € 185.00 Inschrijven
Inschrijven