Autofiscaliteit: welke data zijn relevant voor de aankoop uw wagen of het investeren in elektrische laadpalen?


Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 10
Banner for session

Autofiscaliteit: welke data zijn relevant voor de aankoop uw wagen of het investeren in elektrische laadpalen?

Vanaf het einde van dit kalenderjaar wordt de hervorming van de aftrekbaar van autokosten echt concreet. Wie na  1 januari 2023 een hybridevoertuig kost zal de benzinekosten maar voor de helft meer mogen aftrekken. Verder in het jaar volgt een nieuwe belangrijke datum voor alle wagens met verbrandingsmotor: alle voor 1 juli 2023 gekochte/geleasde wagens behouden ten eeuwigen dagen het huidige stelsel, degene die nadien gekocht worden gaan wel aan een gefaseerde afbouw van de aftrekbaarheid tot nul percent vallen.

In het eerste deel bespreken we de relevante data van de hervorming, alsmede een aantal topics zoals de terugbetaling van autokosten, de doorrekening van autokosten, de berekening van de meerwaarde/minderwaarde bij verkoop, de recente parlementaire vragen over de taxatie van de meerwaarde bij einde rentingwagens.

In het tweede deel geven we een update van de fiscale maatregelen tot aanmoediging van de elektrische laadpalen, en dit zowel voor particulieren als voor ondernemingen.

Na de wet van 21 november 2021 heeft de administratie tal van circulaires uitgevaardigd en de wetgeving inzake de verhoogde afschrijvingen werd recent aangepast. Tal van parlementaire vragen werden gesteld om de wetgeving te verduidelijken. Wij  brengen u een geactualiseerd overzicht van alle mogelijkheden en verplichtingen anno december 2022, meer bepaald met betrekking tot (i) de verhoogde afschrijvingspercentages, (ii) de investeringsafrek en (iii) het belastingkrediet voor particulieren. 


Inhoud

Volgende vragen komen (onder meer) aan bod:

 • Ik bestel vandaag een nieuwe hybride, die pas in juni 2022 zal worden geleverd:  quid wat betreft de aftrekbeperking van de benzine/dieselkosten?
 • Ik teken een lease overeenkomst voor een benzinevoertuig  op 1 juni 2022, die pas op 15 oktober 2022 kan ingeschreven worden: probleem met de grandfather-clause?
 • Wat zijn de regels van aftrekbaarheid inzake doorgerekende autokosten?
 • Wat is het fiscaal regime van een terugbetaling van autokosten?
 • Hoe wordt de meerwaarde concreet berekend?
 • Hoe wordt de meerwaarde belastbaar indien de vennootschap een rentingwagen onmiddellijk na het einde de renting verkoopt?  Quid indien zij de wagen nog een jaar verder gebruikt?  
 • Wat zijn de (gewijzigde) termijnen en percentages van de verhoogde afschrijvingspercentages?
 • Aan welke voorwaarden moet een elektrisch laadstation voldoen om te genieten van de verhoogde afschrijvingen?
 • Kan investeringsaftrek toegepast worden op een elektrisch laadstation dat de  vennootschap plaatst (en betaald) bij de werknemer/bestuurder?
 • Wat zijn de voorwaarden voor het belastingkrediet in de personenbelasting voor elektrische laadstations?
 • Welke investeringsaftrek is toepasselijk? 


Dit alles wordt opgenomen in een uitgebreide ppt en fulltext syllabus (die een geactualiseerd naslagwerk is van de volledige autofiscaliteit).
 

Online live webinar

Dit seminarie is een live webinar.
Alle deelnemers ontvangen vooraf een link. Hiermee kan u op de vastgelegde datum en tijd (= startuur) inloggen en het seminarie live volgen.

Uw voordelen:
 • geen verplaatsing
 • er is een live interactie met de docent: u kan onmiddellijk vragen stellen via een chat-scherm of mondeling
 • de syllabus kan u vooraf reeds downloaden van op onze website
 • de attesten kan u achteraf downloaden van op onze website

Achteraf wordt er door het programma een aanwezigheidslijst opgemaakt a.h.v. de loging-gegevens (tijd van inloggen, einde van inloggen) van de deelnemers. Dit is voor de erkenning van uw attest.

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.

 

 • foto van de spreker Guy Poppe

  Guy Poppe

  Advocaat gespecialiseerd in Fiscaal recht. Hij is auteur van de uitgaven “Vademecum voor de vzw” en Praktijkboek vzw’s en directe belastingen” uitgegeven door Intersentia en veelgevraagd docent.

Permanente vorming

Notice: Undefined offset: 0 in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 84

Notice: Trying to get property of non-object in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /data/sites/web/bestseminarsbe/www/echo_templates/coursedetail.php on line 87
  Datum Startuur Einduur Stad Locatie Prijs  
Inschrijven