Belastingvrije vergoedingen anno 2019

Belastingvrije vergoedingen anno 2019

Lunchsessie

De afgelopen jaren  heeft de wetgever gesleuteld aan tal van belastingvrije vergoedingen, zodat een totaal beeld van alle mogelijkheden een absolute must wordt.

In een eerste deel  besteden we aandacht aan de kostenvergoedingen, inclusief de regeling kosten eigen aan de werkgever en de aangepaste regels inzake kostenvergoeding voor vrijwilligers. Hierbij wordt onder meer aandacht besteed aan de kostenvergoedingen voor binnenlandse en buitenlandse dienstreizen.

In het tweede deel  bespreken we  de nieuwe regeling van belastingvrije vergoedingen in het kader van occasionele prestaties en het verenigingswerk die sinds 2018 bestaat, en inmiddels reeds twee maal aangepast werd.

In het derde deel onderzoeken we in welke mate deze vergoedingen moeten opgenomen worden op een fiche.
 

Inhoud

Volgende items/vragen komen (onder meer) aan bod:

 • Hoe werkt de regeling voor Belgische dienstreizen ?
 • Wie levert de bewijslast bij kosten eigen aan de werkgever/vennootschap ?
 • Wat zijn de voorwaarden om te kunnen genieten van de forfaitaire kostenvergoedingen voor buitenlandse dienstreizen ?
 • Moeten  kostenvergoedingen op een fiche opgenomen worden ?
 • Wat is het verschil tussen de forfaitaire beroepskosten voor vrijwilligers en de belastingvrije vergoeding in het kader van het verenigingswerk ?
 • Voor welke activiteiten en onder welke voorwaarden kan men genieten van de occasionele prestaties ?
 • Welke verstaan we onder verenigingswerk ?
 • Hoe werkt de regeling van forfaitaire beroepskosten voor een vrijwilliger ?  Is deze ook toepasselijk indien de rechtspersoon belastbaar is in de rechtspersonenbelasting ? Wat zijn de grensbedragen ?
 • Wat is het maximaal bedrag van de belastingvrije vergoedingen in het kader van occasionele prestaties ?  Quid indien het grensbedrag wordt overschreden ?
 • Is er een aangifteplicht van de vrijgestelde bedragen ?
 • Is een kostenforfait verenigbaar met de aftrek van werkelijke beroepskosten ?

Dit alles wordt opgenomen in een uitgebreide praktijkgerichte syllabus (full tekst), met documentatiebundel , die als naslagwerk nog vele diensten zal bewijzen.


Lunchsessie

Dit seminarie is een lunchsessie: we starten (12u) en eindigen (14u) stipt. Broodjes en drank worden tijdens de uiteenzetting van de docenten geserveerd. Hierdoor beperken we het tijdsbestek en kan u structurele files tijdens de spitsuren vermijden.


 

Attesten

IAB - BIBF: 2 uur

Online documentatie

De documentatie van elk seminarie is achteraf ook online beschikbaar. Zo kunt u steeds de documentatie van een seminarie of opleiding waarvoor u ingeschreven bent op uw pc raadplegen en hoeft u die documentatie niet zelf meer te archiveren.
U kan de documentatie digitaal terugvinden via "online diensten" en deze downloaden.


BEST seminars beschikt over het Q*For kwaliteitslabel, uw garantie voor een gedegen en kwaliteitsvolle opleiding.

 • foto van de spreker Guy Poppe

  Guy Poppe

  Fiscaal jurist gespecialiseerd in fiscaal & vennootschapsrecht sinds '94. Voorheen belastingadviseur. Spreker bij diverse (niet) commerciële organisaties. Auteur fiscale tijdschriften, boeken & fiscale databanken: fiscaliteit, vzw's & venn

  Kwaliteitsgarantie

  Advocaat gespecialiseerd in Fiscaal recht. Hij is auteur van de uitgaven “Vademecum voor de vzw” en Praktijkboek vzw’s en directe belastingen” uitgegeven door Intersentia en veelgevraagd docent.

Permanente vorming

Voor dit seminarie wordt een attest IAB/BIBF/IBR uitgereikt

  Datum Startuur Einduur Stad Locatie  

deelname

De intekenprijs voor dit seminarie bedraagt € 190 en € 175 voor leden van de Praktijkclub Fiscaliteit en/of de Prakijkclub BTW (excl. BTW).

Onze seminaries zijn betaalbaar via de KMO portefeuille waardoor u een subsidie van 30% kunt ontvangen op de inschrijvingsprijs exclusief btw. Meer informatie hieromtrent vindt u op de website van KMO-portefeuille.
Erkenningsnummer:  KMO DV.O215820 (Camepro bvba)


Al onze seminaries komen in aanmerking voor subsidie via Liberform en Co-valent. Meer info kan u hierover terugvinden op www.liberform.be en www.co-valent.be 

                                    


Bij inschrijving ontvangt u steeds een bevestiging. Achteraf ontvangt u via mail de factuur.

Inschrijven voor dit seminarie